KaijuhaniHaavisto1 Suoraa puhetta kansankielellä

Tuomas "holotnakaustinen" Enbuske

  • Kuvan käyttö sallittu
    Kuvan käyttö sallittu

Pääosassa Tuomas Enbuske, joka on huolestunut.

Olen miettinyt päivän- pari tätä Tuomaksen ulostuloa APU- blogissaan. Eihän tätä voi järjellä ymmärtää. Mitä tässä pitäisi ajatella, kun leukapartainen suomalaisen näköinen mies laukoo, että ihan sama onko Suomalaisia täällä Suomessa vai ei. Vaikka kirjoituksessa käytettiin lukuja kolme tai kuusi, ei se siltikään oikeuta vihapuheeseen Suomen kansalaista kohtaan.

Lainaus Tuomaksen kirjoituksesta:

Suomi katoaa! Tilastokeskus kertoi juuri, että meneillään on jo kolmas vuosi, kun suomalaisia kuolee enemmän kuin syntyy. Maailmasta on siis vaarassa kadota persjalkaiset, mielialalääkkeitä napostelevat, kaamosmasentuneet diabeetikot. Apu-va! Lainaus loppuu.

Vihapuhe? Suomalaista ihmistä kohtaan voi siis vihapuhua ylläolevin termein. On toki totta, että Suomessa on kaamosmasentuneita, mielialalääkkeitä napostelevia. Persjalkaisia, pitkiä, laihoja, paksuja sekä muita ja diabeetikkojakin on. Kyseessä vain suomalaisiin kohdistunut yleistys, Mitä jos "siirtolainen" olisi joutunut kohteeksi. Syyte kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan olisi tullut välittömästi. Nyt sellaista ei todennäköisesti tule koska ei ole rasismia haukkua Suomalaista.

Vihapuhe

Vihapuhetta tästä tekee sen, että nuo kaikki todetut ominaisuudet yhdessä, yhdistävät tämän kokonaisuudeksi ja yhdeksi asiaksi, joka yleistetään kaikkiin suomalaisiin. Eli Suomalaisia voi haukkua ulkomuodollisesti, kansallisesti, sairauden perusteella jne. Tämä on selvää rasismia. Koen tämän rasismiksi ja vihapuheeksi!

Suomi ja meidän kotimaa ja kansa

Lainaus Tuomaksen kirjoituksesta:

Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035. Ai kamalaa. Vai onko?
On yhdentekevää, onko suomalaisia kolme vai kuusi miljoonaa sadan vuoden päästä. Vielä yhdentekevämpää on se, mikä on Suomen rajojen sisällä elävien ihmisten ihon väri tai mitä kieltä he puhuvat. Mitä väliä? Lainaus loppuu.

Suomi ja turvesuo

Kyllä sillä väliä on todellakin. Tuomas ei taida muistaa tai ymmärtää, että tämä on meidän maamme Suomi, joka on rakennettu hiellä ja verellä. Metsät on hakattu pelloiksi, turvesoita kuivatettu. Kuoltu on ase kädessä. Uhrattu on kansaa. Nälkää on nähty.  Torpparit ovat rakentaneet tämän maan.  On maanpetturuutta kirjoittaa, että on yhdentekevää minkälaisia ihmisiä Suomessa on. Ja sitäpaitsi olemme satojen vuosien sukupolvien ajan rakentaneet Suomesta kansainvälisesti arvostettavan maan. Tuomas Enbusken mielestä se kaikki valtava aherrus ja työ mitä edelliset sukupolvet ovat tehneet, voidaan hänen mielipiteen perusteella antaa pois kokonaan, välittämättä meistä suomalaisista ja meidän historiasta. 

Mikä saa ihmisen ilmaisemaan itseään sairaalloisella tavalla? Hänet on muunmuassa nimetty taannoin vuoden nuori eurooppalainen tittelillä. Onko tällä ulostulolla jonkinlainen tarkoitus muuttaa Suomea enemmän maahanmuuttovetoiseksi Valtioksi, jossa Suomen kansa vaihdetaan muutamassa vuosikymmenessä toisien kansakuntien kansalaisiin, lähinnä muslimisaation keinoin.

Varokaa tätä tunteetonta miestä. Onko Hjallis Harkimo samaa mieltä, sillä Tuomas vaikuttaa LiikeNyt- liikkeessä.

Jaa faceboookissa tai twitterissä, jos koet asian jakamisen arvoiseksi, kiitos

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maailmasta on siis vaarassa kadota persjalkaiset, mielialalääkkeitä napostelevat, kaamosmasentuneet diabeetikot. Apu-va!"

Syyte tulisi välittömästi jos vastaavaa tekstiä kirjoittaisi somaleista.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Lisää sinne luetteloon Suomalaisen paikalle Somali ja kokeile onnea. Jään seuraamaan mielenkiinnolla mitä tapahtuu.
No Tuomas on sen verran ylenpänä muita, että hän saa kirjoittaa mitä haluaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lisää sinne luetteloon Suomalaisen paikalle Somali ja kokeile onnea. Jään seuraamaan mielenkiinnolla mitä tapahtuu."

Onko Kärkkäinen elänyt tynnyrissä, Halla-aho teki juuri näin ja sai oikeudessa tuomion, ehdonalaista ja sakkoja. Suomalaisia saa vapaasti halveksia, ivata, loukata, mutta todellisuuden kertominen maahanmuuttajista saa syyttäjän hereille.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #6

Onko Halla-aho tosiaan puhunut joskus jotain paikkansapitävääkin maahanmuuttajista? Se meni minulta kyllä kokonaan ohi. Mutta joskus sokea kanakin löytää jyvän, sillä tästä väestön vähentymisestä Jussi puhui kyllä asiaa.

Esko Valtaoja kirjoitti kolumnissaan hyvin:

"Huonosti ovat todella asiat, kun ainoa järjen ääni tulee Jussi Halla-aholta. Hänen mukaansa perussuomalaiset eivät näe periaatteellisesti tärkeäksi, että väestö kasvaa. No, Jussihan on tottunut olemaan poliittisesti epäkorrekti, ja linjauksen takana on tietysti ennen kaikkea pelko siitä, että väkilukua yritettäisiin kasvattaa maahanmuutolla. Mutta kuitenkin. (...) Mikä oikeus Suomella olisi kasvattaa holtittomasti väestöään, jos maailman väkiluku tasaantuu ja jopa kääntyy laskuun tällä vuosisadalla? Turha tulla sanomaan, että teoillamme ei ole mitään merkitystä, koska Suomi on niin pieni. Samaa argumenttia tarjotaan myös ilmaston lämpiämisen ja hiilidioksidipäästöjen kohdalla. Mutta jos kaikki ajattelevat samalla tavalla, maailmanloppu tulee varmasti. Jokaisen on tehtävä oma osuutensa."

https://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/4160623/Esk...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Saattaisi tullakin. Eivät kai somalit ole persjalkaisia, eivätkä varsinkaan kaamosmasentuneita? Useimmat eivät edes tietäne mitä kaamos on.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

Onhan se jo nähty, mitä tapahtuu, kun suomalaisia koskevan vihapuheen objekteiksi muuttaa somalit. Jussi Halla-aho teki juuri näin tässä männä vuosina. Ja loppu on historiaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei ole nähty, eikä tehnyt, joten historiaakaan ei ole. Halla-ahon mukaelma oli niin muokattu, ettei tuollaista johtopäätöstä pysty millään perustelemaan. Kuka sinä olet arvioimaan adjektiivien kuvaavuutta kansallisuuksista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

En löytänyt tuosta mitään vihapuhetta. Hyvin kuvastaa meitä suomalaisia.

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto

Oliko tuo sarkasmia vai totta

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Olisko listaan pitänyt vielä lisätä "pössyttelevät" suomalaiset?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tuomas on Milleniaalien Trump.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Eikös Enbuske ole suomalainen? Tilannehan on vähän sama kuin Manne-tv:ssä aikanaan, jossa romaanihenkilöt nauroivat itselleen. Jos sen olisi tehnyt valtaväestön edustajat, niin romaanit olisivat loukkaantuneet. Mutta näköjään me suomalaiset osaamme loukkaantua itseironiastakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta näköjään me suomalaiset osaamme loukkaantua itseironiastakin."

Jos Enbuske nälvisi itseään olisi kyse itseironiasta, mutta nälvimällä muita kyse ei ole samanlainen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tunnetko Enbuskea läheisestikin? Ei minulla ole mitään syytä, tekstin tyylilaji huomioiden, epäillä etteikö Tuomas tarkoittaisi yhtälailla itseään puhuessaan persjalkaisista, mielialalääkkeitä napostelevista, kaamosmasentuneista diabeetikoista. Onko sinulla?

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto

Antti tämä on kaukana itseironiasta. Tämä on törkeää suomenkansalaisen elämän työn pilkkaamista. Ymmärtääkseni suomalainenkin on ihminen vikoineen ja vaivoineen. Tässä vihjataan, että joku muun maalainen olisi ihmisarvoltaan arvokkaampi kuin suomalainen. Törkeää ja tuomittavaa.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Yritin etsiä kyseistä Enbusken blogia Avun blogeista. En löytänyt. Voisitko laittaa linkin, jotta jutun voisi lukea.

Toistaiseksi epäilen, että kyse on vain Enbusken provosoivasta verbaaliakrobatiasta, jolla hän pyrkii herättämään keskustelua ja näemmä siinä onnistuukin. Antamistasi näytteistä en löytänyt vihapuheeksi kelpaavaa. Se mitä sanoit " suomalaisia yleistäväksi" minä sanoisin "suomalaisen karikatyyriksi". Meidän pitää kestää omat pilakuvamme. Enbuske on eräänlainen kirjallinen stand up -koomikko.

Yhtä mieltä olen kanssasi siitä, että vähemmistökulttuurien tai maahanmuuton kritisoimisen leimataan aivan liian herkästi rasismiksi tai vihapuheeksi. En oikein sanoa, mistä se johtuu? Ehkä sitten siitä, että muslimit ovat meitä suomalaisiakin herkkänahkaisempia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Joo, sen Enbusken jutun voisi vaikka jakaakin. Se saattoi olla ihan hauskakin. Näitä laurahuhtasaaria, mikkokärniä ja muita nettisössöttäjiä ei viitsi jakaa.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Tuomas Enbuske on loistava kirjoittaja jonka teräviä kirjoituksia on mukava lukea.

Kirjallinen tyylilajihan tuo on hänelle. Ja loistavia oivalluksia siellä joukossa.

Tähän nimenomaiseen kirjoitukseen on vaikea ottaa kantaa kun ei ole koko kirjoitusta nähtävillä.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Näillä länsimaisten ihmisten vähättelijöillä jää huomaamatta se, että tulijat haluavat epätoivoisesti elää MEIDÄN luomissa yhteiskunnissa. He eivät halua elää HEIDÄN omissa yhteiskunnissaan, koska ne ovat epävakaita, epädemokraattisia ja pahoinvointivaltioita. Kuitenkin tänne tullessaan he haluavat pitää ne samat tavat, jotka ovat suurelta osin ongelmien takana.

Jos valkoiset eurooppalaiset muuttaisivat pakoon jonnekin saarelle, niin pian sinne alkaisi tulemaan veneitä, jossa olisi väkeä mustanaan. Jopa Afrikkalaiset tajuavat olevansa kusessa, jos valkoiset katoavat.

Tuomas ei tätä ymmärrä.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

"Jopa Afrikkalaiset tajuavat olevansa kusessa, jos valkoiset katoavat."

No tässähän kommentissa on jo mausteena ihka aitoa rasismia :). Jopa afrikkalainen tajuaa jotain, siis sen, että valkoinen on äijä... eli miten Kaijuhani sen sanoikaan - eriarvoinen...

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Eiköhän minun väitteeni todista todeksi suuri paine tulla tulla Eurooppaan. Oli se rasismia tai ei.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen Vastaus kommenttiin #36

Ehkä tässä kohtaa olisi syytä tutustua historiaan.

Valkoinen mies oli mm. vuodet 300-1300 jkr. melkoinen juntti verrattuna vaikkapa väriltään tummempiin muslimeihin.

Nykyinen paine tulla Eurooppaan (tai länsimaihin yleensä) ei varmaan ole ihoväristä johtuva ilmiö. Mistä sitten? Suosittelen sen pohtimista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #62

"Nykyinen paine tulla Eurooppaan (tai länsimaihin yleensä) ei varmaan ole ihoväristä johtuva ilmiö. Mistä sitten? Suosittelen sen pohtimista."

Uskonto ja kulttuuri joka on jäänyt kivikauden asteelle ja nämä tuovat kulttuurinsa kuin myös uskontonsa mukanaan.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Enbuske on sarkasmin mestari. Kaverilla on pakko olla juutalaiset sukujuuret.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Etnisyyttä, tai uskonnollisuutta en lähde veikkailemaan, mutta sarkasmi on kaverilla hallussaan. Selvästikin paremmin kuin lukijoillaan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

En usko että Enbuske kirjoittaa silkasta vihasta ja epäluulosta suomalaista kansalaista kohtaan. Eli sarkasmia, tehokeino.

Ja jos joku arvostelee suomalaisten ei niin myönteisiä piirteitä, niin ei mua hetkauta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Käy kyllä sääliksi jokaista, joka loukkaantuu iltapäivälehtien blogeista. Ihan jokaista, riippumatta kansallisuudesta tai uskonnosta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mitä v..tun väliä sillä on minkä värisiä tai mitä kieltä suomaliset puhuvat sadan vuoden päästä kunhan elävät onnellista eläämäänsä

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kulttuurilla on väliä ja juuri tämä takia suomalaiset taistelivat Neuvostoliittoa vastaan viime sodissa.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Se kulttuuri minkä puolesta suomalaiset taistelivat neuvostoliittoa vastaan on jo isolta osin kuollut ja hyvä niin.
Kieli ja kulttuuri muuttuu jatkuvasti, Suomi oli 1910-70 -luvuilla monessa mielessä melko paska paikka elää, ainakin jos vertaa nykyiseen Suomeen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

"Suomi oli 1910-70 -luvuilla monessa mielessä melko paska paikka elää, ainakin jos vertaa nykyiseen Suomeen."

90-luvulle asti Suomi kehittyi positiivisesti ja senjälkeen on ollut pelkkää alamäkeä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Alamäkeä? Ihmiset elävät pitempään, ovat terveempia ja vauraampia kuin ennen. Väkivaltarikoksia on yhä vähemmän. Itsemurhiakin tehdään entistä vähemmän. Talouskehityskin on ennustettavampaa kun sinänsä sympaattisesta pikku markasta on päästy eroon, enää eivät yrittäjät tee konkursseja ja itsareita niin kuin 1990-luvun alussa. Sodissa ei enää kuole niin paljon ihmisiä kuin ennen, Jemenin ja Syyrian sodat ovat vain paikallisia konfikteja verrattuna sadan vuoden takaisiin maailmansotiin. Sota on yksinkertaisesti niin huono bisnes ettei se enää kiinnosta kuin kaikkein takapajuisimpia kansanvillitsijöitä. Monet taudit joihin ennen kuoltiin on saatu hävitettyä tai niihin on löytynyt lääke. Sama on tapahtunut kaikissa länsimaissa. Uutta Freddie Mercuryä ei enää tule, mikä on sekä hyvä että huono uutinen. Huono uutinen sikäli, ettei Queenillä enää koskaan ole niin hyvää solistia. Hyvä uutinen sikäli, että kenenkään ei enää tarvitse kuolla aidsiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #37

"Talouskehityskin on ennustettavampaa"

Aika hyvin kuvasttu talouskehitystä, vakaasti alaspäin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #37

Lamminpään listassa on moni asia juurikin noin. Mutta silmiini pisti häiritsevästi toivorikas lausahdus sodasta huonona busineksena. Päin vastoin sotabusineksella menee lujaa. Ainoa ero on siinä, että aiemmin sen busineksen pyörittäjät eivät hallinneet markkinoitaan yhtä hyvin kuin nyt vaan kauppatavaroiden särkeminen piti tehdä omilla nurkilla. Nyttemmin vehkeet särjetään ja ihmiset tapetaan toisella puolen maapalloa eikä se sillä tavalla häiritse omaa elämistä. Edelleenkin sota on rahaa kuten M.A.Numminen väänsi E.Blair:n (t.m.n G.Orwell) muotoileman tunnetun iskulauseen.

Myöskin tuo talouden ennustettavuus lienee vielä joltisenkin hakusessaan, ellei tarkoiteta jatkuvaa jonkinlaista kriisiä oloissa joissa meillä ei enää ole finanssi- ja rahapolitiikan kaikki välineet omassa päätösvallassamme. Päinvastainenkaan ei tosin välttämättä tarkoittaisi niitä heiluteltavan meidän tavallisten taatiaisten eduksi.

Mutta totta, olemme terveempiä, mitä nyt enemmän allergioita ja mielenterveysongelmia. Elämmekin pitempään, mitä nyt elämä on pidentynyt sieltä vaivalloisemmasta päästä eikä hehkeimmän nuoruuden kohdalta.

Edelleenkään osoittelevakaan satiiri ei mene perille eikä herätä ajattelua vaan älämölöä kuten Haavisto meille plokissaan todistaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #41

Eihän elämä voi pidentyä kuin sieltä loppupäästä. Mutta tavallaanhan se hehkein nuoruuskin on pidentynyt. Entisaikaan elämä oli niin kovaa että ei Jeesuskaan nuorena kuollut niin kuin nykypäivän vinkkelistä helposti näyttää. Ei siihen aikaan 37-vuotias enää mikään nuori ollut, nyt se ei mikään vanha vielä ole. Eläkeikää on nostettu ja mikäs on nostaessa, kun ihmisiset elävät pitempään ja terveempinä. Leino runoili että nuori mies on hautaan valmis jo, enää ei ole vanhakaan vielä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

Kristillisen kuolemankultin narratiiveilla ei liene paljonkaan todistusvoimaa, etenkin kun siinäkin pääroolin hahmo teloitettiin eikä kuollut muuten.

Toisaalta on totta, elinikä on pidentynyt ja myös lapsuus (isossa osassa maailmaa). Mutta on myös esitetty, että evoluution tuloksena ihmisen fysiologia on kehittynyt sellaiseksi, että n. 50 vuoden iässä olisi viimeistään syytä joutua muiden petojen ruuaksi, siis ilman kulttuurievoluutiota. Joka tapauksessa valtaosa elämän pidentymisestä on siellä kivuliaassa päässä mutta eläkeiän nostamisella pyritään siinäkin vaiheessa ihmisiä vielä rääkkäämään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #51

Et ihan tajunnut mitä ajoin takaa. Yleinen käsitys on että Jeesus tapettiin nuorena, mutta nuori se oli vain meidän aikamme mittapuulla.

Monet ovat nykyään halukkaita ja kykeneviä tekemään töitä vielä 65-vuotiainakin. Monet työtehtävät ovat lisäksi nykyään kaikkea muuta kuin fyysisisesti kuormittavia, joten mikä niitä on tehdessä. Kokemus karttuu iän myötä.

Toki eläkeäin nostolle on pikku pakkokin, koska jos syntyvyys sen kun laskee eikä maahanmuuttajiakaan tänne haluta, niin eläkkeisiin ei ole kohta varaa. Maahanmuuton periaatteellinen vastustaminen lähettää vähän oudon viestin maailmalle: pannaan ovi säppiin ja veisataaan "Sua kohti, Herrani".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #54

Taisinpa ymmärtää vallankin hyvin sillä narratiivin Jeesus (oik. Jeshua al Nasrath) kaiken ikäänsä on tunnetussa muodossaan tarinan roolihenkilö. Ei historiallinen henkilö siinä muodossaan kuin hänestä kerrotaan. Tarinan taustalla saattaa tosin olla historiallisia henkilöitä sillä onhan juutalaisuudessa messiaaksi julistautuminen ollut yleinen kansanhuvi kautta aikain.

Monet ovat toki kykeneviä ja halukkaita työntekoon pitkäänkin mutta se ei ole koko totuus. Iso osa ihmisistä on jo ennen nykyistäkin eläkeikää kelvottomia työmarkkinoille, ainakin työnantajien valtaosan mielestä sekä monet myös ihan oikeasti fyysisestikin.

Toisaalta myös eläkeläisten määrä alkaa pienetä kun n.s. suuret ikäluokat ovat "potentiaalisesti kuolevassa iässä". Eikä keskimääräinen elinikä juurikaan näytä enää kasvan kun lapsikuolleisuus on saatu, onneksi lääketieteen ja tapojen kehityttyä, painettua niin alas. Samaten tapaturmaisesti kuolemiset, etenkin liikenteessä, on saatu vähenemään.

Maahanmuuton osalta olen samaa mieltä: ovet auki ja veisaaminen vähemmälle. Tänne mahtuu kaikki jotka tänne räntäsateiden ja nuivaston sekaan vain suostuvat tulemaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #58

Ei, et sinä minun pointtiani ymmärtänyt. Jeesus Kristus (7 eKr.-30 jKr.) kuoli 37-vuotiaana, ja ne jotka väittävät hänen kuolleen nuorena, sortuvat anakronistiseen ajtteluun. Vähän niin kuin ne jotka kuvittelevat että Napoleon oli lyhyt. Ei se ollut aikansa mittapuulla lyhyt eikä Jeesus nuori.

Se on muuten hassua miksi kaiken maailman persut haikailee vanhoja hyviä aikoja, joita ei koskaan ollutkaan. Niin kuin nuo mainitsemasi liikennekuolemat. Vuonna 1972 yli tuhat suomalaista kuoli liikenneonnettomuuksissa, viime vuonna reilusti alle kolmesataa. Millä tahansa mittarilla elämä on nykyään parempaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #59

Lamminpään kuvailemaa Kristusta ei ole koskaan ollut olemassa. Sen sijaan Jeshuoita ja Joshuoita varmaan useitakin ja jotkut heistä esiintyneet saarnamiehinäkin mutta eivät he mitään paranormaaleja messiaita olleet.

Olen samaa mieltä persuleiden ja muiden menneen haikailuista. Mutta aikuisten oikeasti jotkut asiat ovat olleet ennen paremmin kuin nyt ja monet asiat nyt paremmin kuin ennen. Riippuu asioista ja siitä kuinka kukin asioitaan arvottaa. Keskimäärin ja summatasolla varmaan useampi asia on nykyään paremmin kuin ennen mutta ei tosiaankaan kaikki.

Ennen esimerkiksi kalakukkoihin ei tarvinnut lisätä voita koska läski oli valkoisempaa kuin nykyisin. Samaten ennen oli paremmat hiihtokelit, jos joku sellaisia arvostaa, koska ilmaston lämpeneminen ei ollut yhtä pitkällä. Samaten meillä oli noina köyhempinä aikoina varaa rakentaa erilaisia toimintoja pahoinvoinnin pahimpien oireiden hoitamiseen joita hyvinvointivaltioksi nykyisin kutsutaan. En osaa pitää parempana, että nyt rikkaampina aikoina meidän on kuulemma pakko niitä purkaa.

Sen sijaan meillä todellakin kuolee vähemmän ihmisiä liikenteessä, lääketiede edistynyt, ihmiset paremmin koulutettuja j.n.e. moni asia myös paremmin. Mutta siihen ei kannata tuudittautua sillä tyytymättömyys olevaan on kaiken kehittymisen edellytys. Taaksepäin ei kuitenkaan kannata haikailla vaikka sieltä toki kannattaa oppia ottaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #60

Edelleenkään ei ole kyse siitä oliko Jeesus olemassa ja miten hänen nimensä pitäisi kirjoittaa vaan siitä että 2000 vuotta sitten 37-vuotias mies ei ollut enää missään mielessä nuori, koska elämä oli niin kovaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #61

Olisi toivottavaa, että otettaisi perustelevat esimerkit reaalimaailmasta, ellei kyse ole kirjallisuuden esittelystä. Siinä suhteessa N.Bonaparten pituus on kelvollisempi esimerkki. Hänestähän on dokumentoituja havaintoja Korsikalta Moskovan ja Waterloon kautta St.Helenalle, myös aikalaistensa keskimäärää pidempänä.

Toisaalta Raamatun kertomuksissa esiintyy kaiken maailman metusalemeita joihin verrattuna 37 vuoden ikä ei ole erityisen korkea.

Mutta historiallisesti toki on totta, että ihmisten keskimääräinen elinikä on ollut nousujohteinen. Tosin suurin syy siihen on etenkin lapsikuolleisuuden ja muutenkin ennenaikaisten kuolemien väheneminen. Mutta myös lääketieteen, terveydenhoidon ja hygieniatietoisuuden paranemisella on merkittävä vaikutus, jota Lamminpää ilmeisesti haki esimerkikseen aikojen paranemisesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #65

Sinua lukuun ottamatta kaikki tajusivatkin heti mitä hain. Jeesus ja Muhammed ja Mooses ovat toki esimerkkejä reaalimaalmaista täysin riippumatta siitä olivatko he olemassa vai eivät.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #67

Kyseiset Lamminpään mainitsemat henkilöt eivät ole reaalimaailmasta. He ovat tunnetuissa muodoissaan kertomusten roolihenkilöitä. Jopa Mohammed, oik. Muḥammad ibn ʿAbdullāh al Mecca, joka roolihahmo lienee lähimpänä jotakuta oikeasti elänyttä reaalimaailman henkilöä. Toki häneenkin on liitetty legendallista ainesta mystifioimaan uskonnollista paranormaalia heerosta.

Reaalimaailman esimerkit ovat siis ihan toisaalla. Iänkin suhteen, sillä tarinoissa 30-37 vuotiaana kuolleeksi esitetyn, kristittyjen messiashahmona pitämän tarinahenkilön taustalla olevien ihmisten i'istä meillä ei liene oikeasti mitään käsitystä.

Mutta totta, Lamminpään hakema tuli toki tajutuksi alunperinkin vaikka hän hämäsikin mystisiksi rakennetulla mielikuvitushahmolla. Ja Lamminpääkin oikeasti kai ymmärsi mitä hänen kommenteissaan kritisoin ja mitä en.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #68

Ei, Myyryläinen ei varmaan itsekään ymmärrä mitä se on kritisoivinaan. Yhtä hyvin voisi keskustella Lavrovin kanssa siitä onko Venäjä miehittänyt Ukrainalla ja Georgialle kuuluvia alueita ja onko Venäjällä mitään tekemistä Skripalien myrkytysten kanssa. Ei toki, pienet vihreät miehet ovat mielikuvitusolentoja ja hermomyrkkyjen kanssa Englannissa huseerannet kaverit turisteja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #69

Nyt Lamminpää loikkasi ihan eri astialle. S.Lavrov ja Skripalit ovat kuitenkin reaalimaailman henkilöitä. Samaten UK:n ja Venäjän hallinnot eri organisaatioineen ovat reaalimaailman toimijoita joiden tekemiseistä ja tekemättä jättämisistä voisimme keskustella. Niistä ei kuitenkaan nyt ollut kyse, ei Lamminpään alkuperäisessä kommentissa, minun sen kahteen osaan kohdistamastani kritiikissä saati Haaviston alkuperäisessä plokittelussa.

Luulen, että olemme kalunneet melko tyhjiksi esiinnostamani ensimmäisen kritiikinaiheen eli sen voiko legendallisen roolihenkilön kohtaloa mystisessä kertomuksessa pitää esimerkkinä historiallisesta ihmisen elinkaarenpituuden kehityksestä.

Toisen kritiikinaiheeni Lamminpää jätti käytännössä kommentoimatta. Lieneekö aiheesta samaa mieltä?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #70

En huomannut ensimmäistäkään kritiikin aihetta, jonninjoutavaa ohipuhumista Myyryläiseen taattuun tyyliin vain. Onhan se varmaan tylsää olla väärässä ihan kaikessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #71

Niin, on toki uskottavaa ettei Lamminpää itse huomannut kritisoitavaa omassa kirjoituksessaan. En epäile sitä lainkaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #72

Mielestäni kirjoitan ihan selkeästi ja ymmärrettävästi, mutta sellaista se on. Toiset ymmärtävät ilman selittämistäkin, toiset eivät vaikka kuinka selittäisi. Minkäpä sille mahtaa. Niinpä en jaksa perustaa muitten luulemisista enää lainkaan, etenkään sellaisten jotka ymmärtävät aina väärin, ja useimmiten vieläpä tahallaan. Kirjoitan mitä huvittaa ja Myyryläinen ymmärtää miten huvittaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #73

Niinpä niin, kukin huvinsa mukaan. Monet varmaankin ymmärsivät ettei sota ole busineksena mitenkään huonontunut, päin vastoin. Lisäksi monetkin tunnistavat useampiakin asioita jotka olivat ennen paremmin kuin nyt. Vaikkakin sotabusineksen luonne on muuttunut ja monet, jopa useammat, asiat parantuneet. Siis toisin kuin Lamminpää tämän jankkauksen aloittaneessa kommentissaan väitti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #74

Tutustu huviksesi Hans Roslingin kirjaan Faktojen maailma. Siitä käy ilmi, että asiat ovat paremmin kuin luulet. Maailmalla sotatoimissa kuoli 1940-luvulla 201 ihmistä sataatuhatta ihmistä kohti, vuonna 2016 enää yksi sadastatuhannesta. Säiliölaivoista valui vuonna 1979 öljyä luontoon 636 000 tonnia, vuonna 2016 kuusi tonnia. 1980-luvulla väestöstä vain 58 % sai puhdasta vettä, vuonna 2015 jo 88 %. Rokotettuja yksivuotiaita oli 1980 vain 22 %, nyt jo noin 90 %. Yhdysvalloissakin rikokset ovat vähentyneet vuodesta 1990 lähtien. Silti enemmistö sielläkin kuvittelee että ne lisääntyvät. Ja meillä Suomessakin fanitetaan kovasti Länsimaiden perikatoa ja Linkolan kirjoja, koska synkkyys ja syvällisyys menevät monilla iloisesti sekaisin.

1980-luvulla pelättiin happosateita ja otsonikatoa, ja molemmat ongelmat ratkaistiin. Ilmastonmuutos on iso ongelma, mutta senkään edessä ei tarvitse nostaa käsiä pystyyn. Missä ongelma, siellä ratkaisu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #75

Edelleenkään Lamminpään luvut eivät osoita sotien menettäneen businessmerkitystään. Markkinoita osataan vain hallita paremmin sillä ne osataan pitää kauempana niistä jotka taloudellisen hyödyn keräävät.

Lamminpää on myös valikoiva aikaperspektiiviensä rajoissa. Mutta en ole kiistänyt etteikö monessa suhteessa olisi menty eteenpäin. Sen osoittamiseksi ei edes tarvitse valita tarkoitushakuisia lukuja niin, että jos aikaperspektiiviä hieman laajentaisi niin ihan viime vuosien edistyminen "katoaisi" kuvaajasta näkymättömiin.

Happosateita ja otsonikatoa, esimerkiksi, ei ole ratkaistu vaikka monia toimia onkin tehty niiden ja niiden vaikutusten vähentämiseksi. samoin on monen muun ympäristöongelman kanssa, sen luulisi jopa vihrulin käsittävän.

Toisaalta en malta olla jatkamatta vielä tuosta sotien kehityksestä. Mitä onkaan otettu sotien tappolukuihin ja miten ne on laskettu? Kenen ilmoittamia uhrilukuja on käytetty sekä mitä on laskettu sodiksi ja mitä jätetty ulkopuolelle? Onko mukana oheiskuolleet, siis sotien levittämiin sairauksiin, nälänhätiin, pakolaisten pakomatkoillaan kohtaamiin j.n.e.

Lamminpää on oikeilla jäljillä siinä kuinka ihmisten turvallisuushakuisuutta käytetään hyväksi esimerkiksi rikollisuuteen liittyvien mielikuvien avulla. Samanlaista näen myös maailmanpolitiikkaan liittyen, m.m. lietsomalla tarkoitushakuista russo- ja sinofobiaa.

Olen toki samaa mieltä, että optimismia ei kannata hukata sillä moniinkin ongelmiin löytyy ratkaisu. Ne eivät vain löydy jos niitä ei etsitä ja ne jäävät etsimättä jos asetumme tyytyväisiksi olemassaolevaan. Meidän pitäisi esimerkiksi löytää ratkaisu siihen miten estämme sotien olla taloudellisesti niin houkuttelevia. Samaten meidän pitäisi pystyä ratkaisemaan miten taloudellinen ja sosiaalinen eriarvoisuus ei olisi joillekin taloudellisen edun lähes rajaton lähde. Sen takia meidän kannattaa olla tyytymättömiä sellaiseen joka ei tyytyväisyyttä, ainakaan vielä, ansaitse sekä etsiä historiasta sellaisia asioita joissa olemme väärällä tiellä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #76

Kun tarpeeksi pitkällä aikavälillä asioita tarkastelee, niin Syyrian sota on kauheudestaan huolimatta vain paikallinen konflikti. Myös nälänhätä ja köyhyys alkavat olla ratkeamassa parhain päin. Tytötkin pääsevät yhä useammin kouluun ja tämä ratkaisee myös väestönkasvun ongelmat. Ainoastaan takapajuiset diktatuurit, kuten Saudi-Arabia ja Venäjä, luottavat vielä aseisiin. Niillä on toki syynsä, kansan huomio pitää kääntää pois ikävistä asioista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #77

Vai että vain takapajuisimmat luottavat aseisiin. Kuitenkin kaikkein edistyksellisin ja humaanein USA on maailman ylivoimaisesti suurin asekauppias ja siten suurin sodista hyötyjä.

Enpä ole ollutkaan huomaamassa nälänhätien ja köyhyyden olevan ratkeamassa. Toki ihan juuri nyt ei ole päällä mitään suurta ja uutiskynnykset ylittävää nälänhätää mutta taitaa Lamminpää olla kuitenkin pahasti yltiöoptimismin, ellei jopa ääliö-o:n puolella, siellä missa poissa silmistä oleva on myös poissa mielestä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #79

Yhä vähemmän ihmisiä kuolee nälkään, yhä useammat taudit on voitettu, yhä useammat tytöt pääsevät kouluun, yhä useammat elävät yhä pitempään. Väkiluvun kasvukin on taittumassa. Vain ääliö on pessimisti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #79

Täytyy kyllä sanoa että en keksi millä mittarilla Yhdysvallat olisi maailman edistynein ja humaanein maa. Ei yksi Obama kesää tee. Nyt siellä on tämmöinen linja: ”Minulla on iso auto, jotta voin tarvittaessa viedä laittomat siirtolaiset pois itse! Joo-o, sanoin näin juuri!” Tai eihän tuossa linjassa mitään uutta ole. Samaa virttä on sydänmailla veisattu aina, ja republikaanit ovat kaikki samanlaisia, aiemmin niillä oli vain jonkinlainen sivistyksen sumuverho päällä.

Oliko se Herakleitos joka sanoi ettei samaan virtaan voi astua kahdesti. Venäjä ainakin näyttää tekevän samat virheet uudestaan. Neuvostoliitto hajosi siihen kun sen talous ei kestänyt kilpavarustelua Yhdysvaltain kanssa. Nyt Putin pullistelee viedäkseen kansan huomion pois maan surkeasta alennustilasta, ja rahaa palaa taas turhiin sotiin. Typerämpää tapa elää yli varojensa on vaikea kuvitella.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #79

Täytyy kyllä sanoa että en keksi millä mittarilla Yhdysvallat olisi maailman edistynein ja humaanein maa. Ei yksi Obama kesää tee. Nyt siellä on tämmöinen linja: ”Minulla on iso auto, jotta voin tarvittaessa viedä laittomat siirtolaiset pois itse! Joo-o, sanoin näin juuri!” Tai eihän tuossa linjassa mitään uutta ole. Samaa virttä on sydänmailla veisattu aina, ja republikaanit ovat kaikki samanlaisia, aiemmin niillä oli vain jonkinlainen sivistyksen sumuverho päällä.

Oliko se Herakleitos joka sanoi ettei samaan virtaan voi astua kahdesti. Venäjä ainakin näyttää tekevän samat virheet uudestaan. Neuvostoliitto hajosi siihen kun sen talous ei kestänyt kilpavarustelua Yhdysvaltain kanssa. Nyt Putin pullistelee viedäkseen kansan huomion pois maan surkeasta alennustilasta, ja rahaa palaa taas turhiin sotiin. Typerämpää tapa elää yli varojensa on vaikea kuvitella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #82

Viittaukseni USA:han oli lähinnä sarkastinen sillä Lamminpää otti aseisiin nojaavan takapajuisuuden esimerkeiksi ihan muita kuin kuin suurimman kauppiaan ja suurimman armeijan ylläpitäjän sekä eniten sotineen. Toki myös ne isoja armeijoita pyörittäviä ja asekauppaa käyviä.

Nälkään kuoleminen on hieman kaksipiippuinen juttu ja vaikea laskea. Siitä(-kin) tehtävät tilastot saadaan näyttämään mitä niiden kulloinkin halutaan näyttävän. Eli voidaan tulkita mitkä kuolemat ovat nälän, sairauksien, konfliktien tai huonon terveydenhuollon tai hygienian aiheuttamia. Kannattaisi myös ottaa huomioon alueellisten erojen vaikutukset ennenkuin lähtee vetämään johtopäätöksiä kehityksen yleisyydestä ja globaalista kattavuudesta. Kukin tietysti valitsee itselleen sopivimmat mittarit.

Mitä taas B.Obaman poikkeuksellisuuteen tulee niin hänen virkakausiensa aikana lienee aloitettu montakin sotaa. Siinä suhteessa en ole varma onko hän ihan ennätyksellinen mutta hyvinkin n.s. kärkipäässä. Sen lisäksi hän on saanut Nobel:n rauhanpalkinnon käsittääkseni tyhjimmin näytöin, pelkkien lopulta täyttämättä jääneiden ennakko-odotusten perusteella. Nykyinen meno on sitten toisella tavalla aivan hullua.

NL:n hajoamisen syistä voi olla hyvinkin montaa mieltä ja niistä myös ollaan. Yksi on tuo kilpavarustelussa häviäminen. Itse olisin taipuvainen pitämään sitä enemmänkin oireena syvällisemmistä syistä. Samaten sotateollisuuden vaikutuksista nyky-Venäjän talouteen voi tarkastella monesta vinkkelistä ja monenlaisin havainnoin. Sen suhteen olisin myös taipuvainen löytämään perustelut nykymenolle toisaalta ja myös niiden luomat uhkakuvat ovat minusta toisenlaiset. Joka tapauksessa viime vuosikymmenten aikana, käytetään nyt vaikka aikaperspektiivinä klassista "sodanjälkeistä aikaa", Venäjän suurin alennustila valtaosassa suhteista taisi osua B.Jeltsinin aikaan vaikka monet misorussistit pitävätkin sitä esimerkkinä siitä kuinka asiat menevät huonompaan suuntaan eivätkä parane. Lamminpäänkin mielestä siellä pitäisi olla asioiden nyt paremmin koska kaikki on paremmin kuin ennen.

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto Vastaus kommenttiin #84

Miksi käytätte kirjoitustani keskustelualustana muulle kuin aiheessa olevalle keskustelulle?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #85

Anteeksi, juutuin Myyryläisen kanssa vänkäämään, vaikka tiedänkin sen turhaksi. Ei se pysy asiassa, mutta sillä on jotain minua vastaan. Ilmeisesti lähinnä se, että suhtaudun kriittisesti Pyhän Venäjän uusiin apostoleihin. Omasta puolestani olen jo lopettanut keskustelun hänen kanssaan, en enää vastaa hänen kommentteihinsa enkä edes lue niitä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #86

Keskustelut ryöpsähtelevät joskus sivupoluille. Tunnustan, että provosoidun joskus toisaalta kaksinaismoralismiin tai älylliseen laiskuuteen törmätessäni. Tällä kertaa se tapahtui Lamminpään kahden löysän väitteen takia: sotiminen olisi jotenkin vanhanaikaista ja ihan kaikki olisi paremmin kuin ennen.

Tästä väittelystämme olisi hyvinkin vedettävissä aasinsilta plokin sisältöön eli sen kuvaukseen kehityksestä ja tulevaisuudennäkumistä sekä Enbusken että Haaviston silmin.

Toisin kuin Lamminpää väittää, minulla ei ole mitään erityistä häntä tai hänen edustamiaan vihruleita vastaan. Sen sijaan tartun useinkin löysiin rykäyksiin ja kaksinaismoralistisiin huitaisuihin. Niihin on hänkin sortunut ja myös muutaman kerran kirjoittaessaan jotakin höperöä Venäjästä. Se ei, muistaakseni, ole kuitenkaan ole ainut erimielisyytemme aihe. Sellaisia ovat olleet myös esimerkiksi ydinvoima tai kielenhuolto ja tälläkään kertaa aihe ei liittynyt Venäjään (muutenkuin, että hän sen yritti tähän esimerkeillään liittää).

Lamminpää toki itse valitsee kenelle kommentoi mutta itse en aio luvata jättää hänen kirjoituksiaan rauhaan jos ne minua sillä tavalla kutkuttavat. Tokikin tämä asia tällä kertaa lienee tullut käsitellyksi.

Pyydän anteeksi Haavistolle aiheuttamaani häiriötä ja mielipahaa.

P.s. Epäilen josko Lamminpää on aiemminkaan kommenttejani lukenut, ainakaan ajatuksella, mutta se ei ole estänyt kommentoimasta.

P.p.s. Lamminpää lienee siirtänyt minut ihmiskunnan ulkopuolelle, käyttämällä demonstratiivipronominia. Hänelle pysymistä asiassa lienee se?

Harri Ikonen Vastaus kommenttiin #37

"Sota on yksinkertaisesti niin huono bisnes ettei se enää kiinnosta kuin kaikkein takapajuisimpia kansanvillitsijöitä."

Jos ei sota kiinnosta niin pannaan kinnostamaan Suomessakin. Kymmenien miljardien hankintoja, ja puolet puhesta on sotaan valmistautumista poliitikoillakin. Sehän tässä ihmetyttää, kun sotaa ei länsimaissa (huom!) kukaan halua, mutta aina siitä juttua riittää. Poulustus pitää olla, kun nuo rauhankyyhkyt kohta varmaan hyökkäävät!

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #30

Kyllä -70 luku oli varsin mukavaa aikaa elää, ei tarvinnut pelätä edes terrori-iskuja kuten nykyään.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #39

Niin, jos pysyi visusti Suomessa. Britanniaan, Ranskaan, Saksaan tai Espanjaan ei kannattanut matkustaa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/grafiikka-todi...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #44

Niinpä. Myös terrori-iskujen suhteen maailma on turvallisempi kuin koskaan ennen. Niitä tehdään vähemmän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #44

Kaverin kanssa matkustettiin autolla Eurooppan ympäri 70-luvun lopulla eikä mitään tulleja tai yleensä rajavalvontaa ollut kuin itä-Euroopan kommunistimaissa. Oli todella helppoa matkustaa tuolloin kun ei ollut edes terrorismipelkoa Euroopassa. Nykyään lentoasemien turvatarkastukset ovat aivan sairaan tarkkoja eli siinä ollaan menty huonompaan suuntaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #39

Minusta on hassua että ihmiset haikailevat vuosikymmentä jolloin Abba oli parasta rautaesiripun molemmin puolin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mikä sai ottamaan vakavasti nimityksen vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi? Luulisi koko tuollaisen nimityksen uskottavuuden ja relevanssin olevan tasan nolla, kun nimitetään 35=vuotias.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuomas herättelee keskustelua ja on onnistunut tämkin juttu mukaan lukien siitä todisteena.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyseinen toimittaja on ylisuhteisesti julkisuushakuinen. Hänen provokaatioistaan ei kannata provosoitua. Sitä hän nimittäin jutuillaan juuri haluaa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Kyseinen toimittaja on ylisuhteisesti julkisuushakuinen." Hyvin kuvattu. Kun tähän vielä lisätään aika avuttomat puhe- ja kirjoitustaidot, niin eipä ole mitään tarvetta lähteä lukemaan, oli sarkasmia tai ei.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä, melko avuttomalta teksti vaikuttaa. Juuri siksi hänen ilmeisesti täytyy ryhtyä provosoimaan, että löytyisi lukijoita ja kommentoijia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #35

Ja homma toimii, kuin se kuuluisa junan vessa. Professorismiehiä myöden.

En itse arvosta Enbuskea kovinkaan korkealle journalistina, saati ajattelijana. Mutta kyllä hän pataa osaa hämmentää.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #42

joidenkin pata palaa pohjaan..

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #42

#42
En hoksaa,mitä tekemistä professorisnmiehillä ja junan vessalla on tämän asian kanssa. Mutta jatketaan samalla linjalla: Aikaisemmin junan vessassa oli tarra, jonka teksti oli helppo muuttaa raaputtamalla muotoon: "WC:tä saa käyttää vain junan kissa".

Padan hämmentäminen eli herjanheitto ei mitään erityistä lahjakkuutta edellytä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #49

Jos professorismies ei ymmärtänyt niin vika lienee hänen omissa hoksottimissaan.

Padan hämmentäminen on erityisen tärkeää jos haluaa välttää pohjaanpalamisen. Ihan aina sekään ei näytä toimivan vai olikohan Enbusken pitänyt ottaa isompi kauha.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Helppoa on tiettyjen piirien ärsyttäminen, sen olen täällä puheenvuorossakin huomannut.

Tosikkoja juu, ja jos kaupan kassalla vielä on erivärisiä ihmisä, niin tää maa on kohta menetetty.

Minä juon nyt kahvia.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Juu, menetetty tosiaan. Vielä kamalampaa jos ne kassan jonossa olevat puhuvat englantia keskenään.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin ja sitten on vielä tuo black Friday kun ainoastaan englantia puhuvat mustat koripalloilijat saavat shoppailla ja me persjalkaiset masennuslääkkeitä popsivat valkonaamat joudutaan viettämään älä osta mitään -päivää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #55

En pitäisi älä osta mitään -päiviä minään erityisenä pakkona vaan olisi toivottavaa mahdollisimman monen sellaisia viettävän mahdollisimman usein ja halulla. Myös vihruleiden.

Persjalkaisuuteen ne tuskin auttavat mutta saattavat parhaimmassa tapauksessa ja hyvin vietettyinä vähentää masennuslääkkeiden tarvetta.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Anyway, Enbuske onnistui tavoitteessaan.

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Anyway, Enbuske onnistui tavoitteessaan.

Toimituksen poiminnat