KaijuhaniHaavisto1 Suoraa puhetta kansankielellä

Ei päiväni murmelina, vaan päiväni Espoossa

Päiväni Espoossa alkoi Lohjalta, perjantaina 12.10.2018. Aamulla käänsin Volvoni keulan Lohjalta kohti Espoota. En tiennyt mitä päivä toisi tullessaan. Ajoin Siuntion kautta Lapinkylään ja siittä Espoonlahtea kohti. Aamu oli hieman sumuinen ja tihkui vettä jonkin verran. Tyypillinen syyspäivä.

Nykyään en oikein mielelläni ajele pääkaupunkiseudulle koska minua ei kiinnosta koko alue liikenteen pullonkauloineen. Lohjalta ajaa nopeammin maaaseutureittiä Espooseen kuin Espoosta Helsingin keskustaan. Tuntuu kuin liikenne ei vastaisi tätäpäivää. Paniikissa tehdään uusia kaistoja ja tyhmiä päätöksiä. Muunmuassa Kamppi/ Runeberginkadun alkupätkä rakennettu ikäänkuin siinä kulkisi pari- kolme autoa päivittäin. Helsingin Liikennesuunnittelun typerin toteutus, muiden lisäksi.

Se siittä, mutta siihen Espooseen. Siellä ei oikeastaan muu asia kiinnosta kuin läheisten tapaaminen ajoittain. Muuten en koko kaupunkiin menisi pakollakaan, vaikka Espoossa olen asunut aikoinaan.

 

Ajelin Suomenojalta pitkin Finnoontietä kohti Espoon keskustaa. Yhdessä kohtaa Finnoontietä nopeusrajoitus alenee 40 kilometriin tunnissa. Muistelin joskus, että poliisit ajoittain pitävät tutkaa tässä kohtaa. Ajelin siis neljääkymppiä ja taisi olla pari-kolme kilometriä ylikin.  Taakseni muodostui hyvin nopeasti pitkä jono. Takanani oli Audi, joka tunkeutui aivan kiinni Volvoni takamukseen. Jatkoin ajamista samaan tahtiin. Kohta alkoi äänimerkki soida ja ledivalot vilkkua. Ilmeisestikin vauhtini ärsytti johonkin palaferiin matkaavaa ”myyntijohtajaa” Jatkoin ajamista rajoitusten mukaisesti. Kohta nopeusrajoitus muuttuikin takaisin 60 km/ h. Audi kääntyi pois. Mietin, että olipas siinä hätänen kaveri kun pitää tööttäillä vaikka toimin lain mukaan.

Saapuessani Espoon keskukseen, ajoin autoni S-marketin parkkihalliin. Kävelin siitä Espoon keskuksen Entressen vastapäätä olevaan kauppakeskukseen Hesburgerille. Tilasin kerrosaterian. Saatuani sen, menin pöytään istumaan ja haukkasin purilaista. Maku oli jotenkin mauton. Avasin purilaisen ja totesin, että salaattia oli ruokalusikallinen ja majoneesia teelusikallinen. Muutenkin se oli kuivan oloinen. Lieneekö säästösyitä ketjulla? No menin kassalle ja ilmoitin pettymykseni. Kuulemma 6 minuuttia sitten tehty purilainen.

Sanoin, että tästä taitaa jotain puuttua. Myyjä vastasi, että ei siitä mitään puutu, mutta totesi, että voi tehdä uuden jos en ole tyytyväinen. Kiitin ja mietin, että sattuuhan sitä. Viereisellä kassalla asiakkaana oleva neito tuijotti minua ja nakkeli niskojaan. Ihmettelin mitä tuokin tuossa nakkelee niskojaan. Sitten hymyili toiselle myyjälle ja pudisteli päätään. Myyjä hymyili hänelle takaisin. Lapsellisen näköistä, ikäänkuin olisin syyllinen siihen, että saan huonon ruoan. Ajattelin, että olikohan tuo joku femisnisti. Menin takaisin istumaan pöytääni odottamaan uutta purilaista ja aloin nauttimaan nälkääni ranskanperunoita. Ensimmäisiä pottuja maistaessani, totesin, että nämä on kyllä tehty liian kylmään öljyyn. Astelin taas takaisin saman myyjän luo ja kerroin, että haluan uudet tuoreet ranskalaiset, koska nämä on keitetty liian kylmällä öljyllä.

Tämä samainen niskojennakkelija naikkonen odotteli vielä omia tilauksiaan, kun pyysin uusia ranskanperunoita. Nyt tämä nainen mulkoili jo minua ja sanoi, mitä valitat siinä kokoajan. Oli siis taas minun syyni kun valitin huonosta ruoasta. Totesin naiselle ystävällisesti, että pidä huolta omista asioistasi, äläkä puutu minun asioihin. Jos maksan ruoasta, haluan sen olevan sellaista, kuten kuuluu. Lopetti siihen kun sai tilauksensa ja meni kuiskuttelemaan pöytään toisen naisen kanssa. Sain uudet perunat ja olin niihin tyytyväinen. Sen sijaan kerroshamppari oli melkein yhtä kuiva, tosin salaattia oli enemmän. Söin sen ja ajattelin, että en jjalallanikaan astu tähän paikkaan. Mietin, että todennäköisesti on niin, että säästävät majoneesista ja muista raaka-aineista. Hampurilaisen välissä olevat pihvit eivät maistuneet yhtään miltään ja olivat kuivan oloiset ja mitättömän pienet. Kuin kuivuneet kengän pohjat. En paljon nykyään käy syömässä roskaruokaa. Sanotaanko näin, että 10 vuotta sitten Hesburgerin hampurilaiset olivat ihan eri makuisia kuin nyt. Silloin panostettiin, mutta nyt vain myydään ja jos valitat saat joko asiakkaan tai sitten myyjän vihat päällesi. Taas tuli todettua, että Hesburgerissa tai mäkkärissä en tule enää käymään koskaan tai ainakaan muutamaan vuoteen. Samaa sontaa MC Donaldissa.

Kun olin ”nauttinut hyvästä” lounaasta, siitä hieman suivaantuneena ajattelin, että en ainakann noita roskia kuskaa tuonne roskikseen, sen verran huonoa palvelua sain. Nousin paikaltani ja läksin astelemaan uloskäyntiä kohti kun perääni juoksi toinen myyjä, joka huusi: Hei roskat unohtui viedä roskikseen. Vastasin hänelle, että vie itse, en ole Hesburgerilla töissä siivoojana. Jätin taakseni ko. paikan. Onko minulla ylipäätään asiakkaana velvollisuus kuljettaa roskia roskikseen. Se tietääkseni kuuluu hyviin tapoihin, mutta ei ole pakollista. Joten ajattelin näpäyttää heitä olemalla yhtä epäkohtelias.

Hyppäsin autooni ja suuntasin takaisin Finnoontielle ja kohti Saunalahtea. Ajattelin oikaista Latokasken kautta. Kääntyessä Finnoontieltä – Latokasken liittymään oikealle, paloi vihreät valot sekä ajoneuvoille, että jalankulkijoille. Kääntyessäni oikealle, samaan aikaan tuli pyöräilijä mies kohtuullisen reipasta vauhtia kohti autoni kylkeä suojatiellä. Pysäytin nopeasti autoni jos hän ajaa kylkeeni pyörällä, en ole ainakaan itse vaarantanut liikennettä. Mies huuteli ärräpäitä. Avasin ikkunan ja huusin hänelle, että olet väistämisvelvollinen miksi yrität ajaa päälleni. Hän kiemurteli autoni takaa ja huuteli törkeyksiä. Jos hän olisi taluttanut pyöräänsä, minä olisin väistänyt, mutta nyt hän ajoi kovaa vauhtia minua kohti ja ihmetteli miksen anna tietä. Pyöräilijät opetelkaa liikennesäännöt!  Edit 13.10: Jotkut ovat kommentoineet mm. facebookissa, että olen väärässä. On myös puolestapuhujia. Olin jo risteyksessä. Mahdollisuutta ei ollut väistää vaikka pyörätie jatkuukin toisella puolella risteystä. Pääpointtina tässä on se, että monet pyörällä liikkuvat ajavat ilman jarrua risteykseen, ikäänkuin heidän ei olisi ajettava risteyksiä yli samaa varovaisuutta noudattaen kuin autoilijan. Varsinkin nämä pyöräilykypäräpyöräilijät, joilla on musta kortsu vedetty vartalon suojaksi ja virtaviivaiset kiilto "bling, bling" aurinkolasit nokallaan. Kaikkien liikenteessä kulkevien pitää noudattaa eityistä varovaisuutta risteyksissä ja suojateillä. Tosin todennäköisesti pyöräilijä olisi loukannut itsensä. Huoimioitavaa tässä on se, että olin jo suojatien päällä ja pyöräilijä vasta tulossa. Eli pyöräilijällä tilannenopeus liian suuri. Lisäksi huomioitavaa, että olin juuri päästänyt jalankulkijan risteyksen yli. Pyöräilijöillä on usein liian suuri vauhti tilanteeseen nähden. Kyllä pyöräilijänkin velvollisuus on noudattaa erityistä varovaisuutta liikenteessä. Joten pyöräilijä oli tässätapauksessa väistämisvelvoinen. Näin tämän tulkitsen 30 vuoden kokemuksella liikenteestä.

Jatkoin sitten Latokaskea eteenpäin kun takanani oleva Toyotan kuljettaja hermostui kun ajelin liikennesääntöjen mukaisesti 50 km/ h. Kiihdytteli, jarrutteli ja taas kiihdytteli kohti Volvoni takamusta. Ajattelin, että ymmärrän jos Audi kuskit tekee näin, mutta että Toyotan kuskitkin. Aikansa siinä tuohtuneena perässäni ajaen kääntyi viimein omakotialueelle. Lieneekö kiire juopottelemaan vai olikohan huono päivä töissä. Mene ja tiedä häntä sitten.

Onko ihmiset ajettu jo niin ahtaalle ja kiireelliseksi suorittamisen oravanpyörässä, että esimerkiksi ravintoloissaa laatu kärsii, ollaan epäkohteliaita kanssaihmisille. Huonosti mennyt päivä ja stressi näkyy huonona liikennekäyttäytymisenä ja jopa liikenneraivona. Nämä esimerkit, joita koin tänään en ole havainnut vastaavaa vuosiin.

Nämä kaksi asiaa joita koin tänään, on vain kaksi tapahtumaa. On varmasti paljon erilaisia paikkoja, tilanteita, tapahtumia, tapaamisia, joissa ihmisten kiire, stressi ja nykyään ahtaalle ajaututettu suorittamisen aikataulut johtavat lopulta ainakin osaltaan työkyvyttömyyteen. Ensimmäiset oireet ovat juuri liikenneraivo tai huono asiakaspalvelu ja kiire. Joissakin muissa tilanteissa varmasti jokin muu tapahtuma, mutta tänään koin tällaiset asiat.

Paskavaipoissa

Joku Professori, tutkija tai vastaava voisi tehdä tutkimuksen nykypäivän oravanpyörästä ja siitä kuinka ihmiset ovat ajettu ahtaalle kiireineen. Lasten hoito on ulkoistettu Valtiolle ja kunnille. Ihmiset ovat velkaantuneita ja painavat töitä ja ylitöitä sietokyvyn rajoilla. Eläminen on kallista ja kallistuu lisää. Ihmiset ovat niin kiireellisiä, etteivät kerkeä valittamaan mistään tai osallistumaan yhteiskunnallisiin asioihin. Ei uskalleta olla erimieltä, jos ovat loppuu työt nopeasti. Osa pärjää ja suurelle osalle jää luu käteen. Loppuelämä vietetään katkerana jossain hoitolaitoksessa paskavaipat vaihtamatta syöden jotain perunavelliä pillillä.

Onko tämänpäivän tapahtumilla jotain yhteyttä? Minusta on. Ehkäpä nämä näkyvät juuri oirehteluna kanssaihmisille. Loppujen lopuksi kiire ja stressi ajaa ihmiset ennenaikaiselle eläkkeelle ja jos olet duunari, saat todennäköisesti 1500 euroa/ kk. ja kunnallisen hoitokodin. Olet polttanut stressiisi 40 vuotta tupakkaa ja kuolet keuhkoahtaumatautiin tai syöpään 69 -vuotiaana, nauttien eläkkeestäsi noin 4 vuotta. Tosin en halua yleistää. Toki iso osa on terveellisiä elämäntapoja noudattavia. Nämä ovat esimerkkejä tai ääripäitä.

Voi olla, että kohtasin samalle päivälle köntässä näitä tulevia Burnout -henkilöitä.  Näitä oli pari muutakin lisää, mutta ei niistä sen enempää

(Ei suoranaiseti asiaan liity, mutta verrokkina kuitenkin: Kansanedustajat, Hallitus ajaa ihmiset entistä ahtaammalle, ottamalla lisää velkaa. Koko homma tulee seuraavien sukupolvien maksettaviksi. Ihmiset pidetään tahalleen velkaantuneina, jotta voidaan hallita. Ne jotka ovat päässeet etuoikeutettuun asemaan, imuroivat rahaa Valtiolta sieltä mistä saavat etuineen ja muuttavat loppujen lopuksi johonkin aurinkorannalle nauttimaan. Tarkoitan tässä esimerkiksi Virkamiehiä, entisiä kansanedustajia sopeutumiseläkkeineen tai hyvävelijärjestelmässä saatuja etuja ja virkoja. Toivoloita riittää paljon Suomessa. Esimerkkejä olisi paljon, kuten nämä VOK -bisnekset)

Ei päiväni murmelina, vaan päiväni Espoossa. Kysymys kuuluukin. Mikä ihme teitä Espoolaisia vaivaa?

Tämä on esimerkki Espoosta, mutta sama tilanne taitaa olla koko Suomessa ja varsinkin kasvukeskuksissa ainakin. 

Ottakaa rauhallisesti ja kunnioittakaa toisianne. 

.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

" Kääntyessäni oikealle, samaan aikaan tuli pyöräilijä mies kohtuullisen reipasta vauhtia kohti autoni kylkeä suojatiellä."

En tunne risteystä, mutta olettaisin siinä olevan myös pyörätien jatkeen, jos tien molemmin puolin jatkuu pyörätie.

Kääntyvänä autoilijana risteyksessä olet itse ollut väistämisvelvollinen, joten pysäyttäessäsi pyöräilijän ajolinjalle olet suorastaan kerjännyt verta nenästäsi.

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto

Väärin, olin jo risteyksessä ensimmäisenä, joten olet väärässä. Olisiko minun pitänyt vaarantaa muu liikenne. Kun et ollut paikalla, niin eikannata tehdä olettamuksia, vaikka sulla puöräilykypärä onkin päässäsi

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto

Edit 13.10: Jotkut ovat kommentoineet mm. facebookissa, että olen väärässä. On myös puolestapuhujia. Olin jo risteyksessä. Mahdollisuutta ei ollut väistää vaikka pyörätie jatkuukin toisella puolella risteystä. Pääpointtina tässä on se, että monet pyörällä liikkuvat ajavat ilman jarrua risteykseen, ikäänkuin heidän ei olisi ajettava risteyksiä yli samaa varovaisuutta noudattaen kuin autoilijan. Varsinkin nämä pyöräilykypäräpyöräilijät, joilla on musta kortsu vedetty vartalon suojaksi ja virtaviivaiset kiilto "bling, bling" aurinkolasit nokallaan. Kaikkien liikenteessä kulkevien pitää noudattaa eityistä varovaisuutta risteyksissä ja suojateillä. Tosin todennäköisesti pyöräilijä olisi loukannut itsensä. Huoimioitavaa tässä on se, että olin jo suojatien päällä ja pyöräilijä vasta tulossa. Eli pyöräilijällä tilannenopeus liian suuri. Lisäksi huomioitavaa, että olin juuri päästänyt jalankulkijan risteyksen yli. Pyöräilijöillä on usein liian suuri vauhti tilanteeseen nähden. Kyllä pyöräilijänkin velvollisuus on noudattaa erityistä varovaisuutta liikenteessä. Joten pyöräilijä oli tässätapauksessa väistämisvelvoinen. Näin tämän tulkitsen 30 vuoden kokemuksella liikenteestä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Espoo on hieno kaupunki. Siellä elää fiksuja ihmisiä. Minulla on aina ollut hauskaa olla espoolaisten seurassa. Naisetkin Espoossa ovat häikäisevän kauniita järjestään - vähäisin poikkeksin toki. Voisin harkita jopa muuttoa Espooseen, mutta koska realiteetit.

Käyttäjän KaijuhaniHaavisto1 kuva
Kaijuhani Haavisto

Totta joka paikassa on, mutta kirjoitan mielelläni hieman draamaaa, joka on faktaa

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sulla ei tainnut olla paras päiväsi!

Toimituksen poiminnat